dilluns, 30 d’agost del 2010

Reflexions d'EH

Després de gairebé una setmaneta per Euskal Herria, he vingut amb les forces renovades, una redistribució dels mobles del meu cap i sobretot, una sensació de no sé què que m'està envaint contínuament, em sent més pensatiu de l'habitual i no sé molt bé a què és degut...

D'altra banda, em va sorprendre, molt desagradablement el panorama a Vitòria-Gasteiz.

Enguany a més d'estar la prohibició de posar elements abertzales als locals, han netejat la ciutat que donava gust, si s'esforçaren igual pel país com ho fan per esborrar tot rastre de resposta combativa segur que EH estaria molt millor...

Certament, l'element de neteja és una força prou emprada pels polítics, enguany, cap a Falles varen netejar tots els contenidors del centre de València, plens d'enganxines de JERPV.

Esta tàctica té una doble voluntat, per una banda, aconseguir que els turistes que vinguen a la ciutat no vegen que hi ha una resposta a l'imperialisme que els polítics de l'estat ocupant fan a casa nostra; d'altra banda desmotivar a la gent que construïm la resposta, fent inútil els nostres esforços de reflectir la nostra disconformitat, i fer pensar i engrescar a la gent a que s'anime a combatre també la desfeta que ens fan.

La resposta contrària he trobat en Bilbo, en l'Aste Nagusia.

L'Aste Nagusia és la setmana gran de Bilbo, les festes populars organitzades per les comparses bilbaïnes i que enguany compta amb dos menys per la prohibició de dues d'elles per posar fotos dels presos polítics bascos al local, cosa qual és lògica en tal que la majoria dels militants d'estes dues comparses són familiars i amics, i volen tindre-los a prop en estes dates festives.

La resposta popular ha sigut omplir el centre de Bilbo de fotografies, cartells i pancartes, igual que cadascuna de les comparses, en favor de la llibertat d'expressió, associació i ideològica, la llibertat de tot un poble.

Si la cosa és ben senzilla i democràtica, si eixos locals provoquen rebuig popular, la gent no anirà a ells, però si no el tenen, per què han de prohibir-les, i encara que el tinguen, el lliure mercat permet que cadascú pose el negoci u organització que vulga sempre i quan respecte als competidors i a la resta d'éssers del voltant.

El problema és que l'Ajuntament bilbaí vol controlar les festes, unes festes que nasqueren de la voluntat popular i són controlades pel poble, i els fot no poder ficar mà en les comparses, i per això intenten fotre-les... però s'han trobat a tota una ciutat enfront.

"La resposta col·lectiva no és possible o impossible, és necessària"

PAU ALABAJOS - EUSKADI BATEGA

http://www.goear.com/listen/d48f379/euskadi-batega-pau-alabajos-%28-amb-ruper-ordorika%29

dilluns, 9 d’agost del 2010

Valenbisi





Des de fa uns mesos, s'està produint a la ciutat de València un fenomen gairebé nou per a nosaltres (els valencians capitalins d'a peu); seguint les grans (i no tant) ciutats europees s'està establint un sistema de lloguer de bicicletes públic a càrrec de l'Ajuntament de València: Valenbisi

El sistema pareix que té bon aspecte, traus un abonament anual per 18 euros i després cada vegada que agarres una bici et regalen la primera mitja hora i la resta és a 1 euro la següent mitja hora i tres euros cada hora següent.

Bo, el preu no està mal del tot, i a més estan fent "aparcaments" per tot arreu, així que, en principi, està bé la idea...

Fins ací trobe que és una bona idea.

Val, ara anem al punt de què és anar en bicicleta en la ciutat de València.

La nostra ciutat, des de temps immemorials ha estat una ciutat tradicionalment ciclista, principalment pel clima suau i la planícia del seu sol.

Però des que els animals de quatre rodes aterraren ací este mitjà de transport ha anat en decadència, propiciat també pel poc interès dels polítics en fomentar la utilització d'estos aparats tan ecològics i silenciosos.

Ara ens venen amb esta novetat però no avisen que caregem de carrils bici per tot arreu i que estos tenen el costum de desembocar en avingudes o s'acaben sense previ avís.

A més a més ara s'ha posat de moda per part de la policia local de la ciutat multar als ciutadans que circulen per la vorera en bicicleta, una mesura que puc arribar a entendre en tant que hi ha que respectar al vianant, però als ciclistes qui els respecta?

Agarreu qualsevol avinguda, Gran Via o carrer de més de tres carrils i a veure el que dureu sense morir de por; a mi em costa.

Clarament la bicicleta és un vehicle lent, almenys molt més lent que un cotxe o una moto, però per este motiu no ha de ser objecte de la ira dels conductors, ja que s'estan jugant la teua vida sense cap tipus de consideració.

Jo des d'ací anime a l'Ajuntament a que canvie esta política de bicicletes de lloguer per:

A) Més carrils bici

B) Campanyes de sensibilització a conductors

C) Mànega ampla als policies en tant que el ciclista no siga un perill per als vianants amb una conducció imprudent.